基督徒點樣分辨聖經裡面邊d內容係人o既智慧可理解,邊d唔得?

2009-01-29 2:14 pm
基督徒多數都會話人o既智慧係唔足夠理解上帝(或者係佢o既說話,即是聖經d內容)

既然係甘, 佢地仍然經常根據聖經d內容引d經文出黎向人傳福音

甘我相信佢地都係會覺得自己對依d佢地引出黎用黎傳教o既經文o既解讀正正就係上帝o既旨意

但係既然佢地認為人o既智慧係唔足夠理解上帝,佢地點知自己對佢地引o個d 經文o既解讀就真係上帝o既旨意?

有d基督徒會話

聖經有部分係可以俾人理解,有部分就唔得

甘但係佢地最初一定要分得到邊部分可以,邊部分唔得

既然依d基督徒話人o既智慧唔足夠完全理解上帝

甘佢地又邊有智慧分得到邊部分可以理解,邊部分唔得?

既然佢地都無依個智慧

甘即是佢地認為自己理解得到o個部分都有可能唔係原本上帝o既旨意o個個解讀

甘所以響佢地所講依句人o既智慧唔能夠(完全)理解上帝o既前提下,佢地係如何分辨聖經裡面邊d內容係人o既智慧可理解,邊d唔得?
更新1:

關於kayu_ivy o既回答 我有甘o既回應 每個人由聖經解讀出黎o既意思都可以有所唔同 而每個人對於愛o既定義都會有d唔同 如果我對愛o既定義 同我由聖經解讀出黎上帝愛人o個種愛o既定義唔同 我想得到o既愛 可能未必係上帝愛人o個種愛 亦因此,即使上帝話好愛人 我唔係鍾意佢o個種o既愛 甘你講o個個上帝愛人o既main concept對於我黎講就無咩意義 關於iwitnessbox2 o既回答 [當人或當信徒對聖經出現了誤解,神會透過不同的途徑幫助、紏正。] 你得到一個甘o既結論,相信應該可以由聖經度搵得番個來源, 但係你點知自己對依個來源o既解讀就係佢原本真正o既意思

更新2:

關於clive o既回答 根據我目前所知o既,我比較認同你依個講法 關於小草o既意見 你係點樣肯定自己對雅各書o既解讀就係聖經o個d經文原來o既意思? 如果你依個[你所提出的讀經前提走錯了方向,你要作出這樣的分野去讀聖經,是不能將聖經讀得明白的。 ]o既結論係黎自你對聖經o既解讀 甘你作出依個結論之前 係咪需要有個方法先肯定自己對聖經o既解讀係符合o個d經文原來o既意思

回答 (3)

2009-02-05 12:56 am
✔ 最佳答案
聖經由許多位執筆者所寫成, 但它的作者只有一位, 就是耶和華上帝。 而這為數約40位的聖經執筆者, 他們所説的話從沒有彼此矛盾, 他們當中也沒有一人就某個問題講盡了一切與之有關的話。 因此, 我們若想明白聖經的作者對一個題目的看法, 我們就必須從聖經中搜集一切與這題目有密切關係的經文。

‘難明白的地方’可能容易使人誤解。不同人的解釋不可能全都是對的。 為了個人的見解而歪曲聖經, 有很大害處。有兩個方法可以幫助我們明白聖經真正的意思。 首先, 細讀上下文。 然後, 比較一下聖經裏其他相關的經文。 這樣做, 我們就是讓聖經指引我們的思想, 尋求上帝而不是我們自己的解釋。

對於聖經裏有象徵意義的篇章語句,嚴格從聖經本身探索經文的意思, 而不是按照自己的理論去解釋聖經。(哥林多前書2:13) 要理解某些聖經詞語的象徵意義, 通常參照聖經其他部分就行了。

今日我們在所謂的基督徒當中看見的各種互相矛盾的解釋, 這並非聖經作者所犯的錯誤, 我們也不能歸咎於聖經的執筆者。 因為跟上帝衆先知一樣, 他們都是“被聖靈感動説出上帝的話來”。(彼得後書1:20,21) 這是聖經讀者沒有跟從上帝聖靈所指引讓上帝親自解説他自己的話語之故。 這些讀者容許個人的見解跟聖經作者本身所説的話的原義混淆起來。

一本食譜若可供人各隨己意泡製食物的話, 主婦會認為這本食譜怎樣? 或者一本字典若容許讀者隨意解釋其中各字的意思, 花錢買一本這樣的字典會對人有甚麽益處? 我們會期望上帝給他的受造物一本這樣的指南嗎? 實際上, 在這情況下, 我們還可以適當地將其視作指南嗎?

忠實、 敬畏上帝的人絶不會曲解聖經, 以致‘自取滅亡’。(彼得後書3:16, 《新譯》) 為了避免這樣行, 他們找出所有與他們要明白的題目有關的經文; 這些經文若明顯地跟他們先前的觀點有所衝突, 這表示他們的觀點是錯誤的, 他們便隨即將其摒棄。

由於抱着這種謙虚的態度, 在信仰上分歧的人要甘願依從聖經作者自己對聖經所作的清楚解釋, 而非隨意解説以符合個人的見解。
2009-01-29 10:09 pm
聖經是神的默示。聖靈鬥內住在信徒心裡,幫助信徒明白聖經。

當人或當信徒對聖經出現了誤解,神會透過不同的途徑幫助、紏正。這些途徑包括:聖靈親自的啟示、牧者、老師、其他信徒或其他人、環境的默示…

雅各書很清楚的告訴我們,可以向神求智慧。讀經的態度是很重要的,要抱著敬畏神的心、抱著要明白神的心去讀聖經。

你所提出的讀經前提走錯了方向,你要作出這樣的分野去讀聖經,是不能將聖經讀得明白的。

2009-02-20 14:06:13 補充:
回應你選答案時的評論:
聖經的新約和舊約是一個整體,互為上下文。
2009-01-29 3:56 pm
Everyone is unique...

Everyone is different...

People may interpret bible differently...

but the main concept of the bible is........ God is love. He loves you..
He loves me... He loves everyone in the world...

Do you ever have to understand or ask why parents love their children so much?


收錄日期: 2021-04-19 13:28:57
原文連結 [永久失效]:
https://hk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20090129000051KK00277

檢視 Wayback Machine 備份