教徒同非教徒拍拖,是否大逆不道?

2008-10-27 12:13 am
信主約兩年,期間一直冇拍拖。近年開始有追求目標,對方雖然唔係基督徒,但我依然覺得佢好適合自己,一直冇考慮過佢唔係教徒會唔會唔係咁好。
可是,隨住加入教會時間愈耐,所參與既事奉亦愈黎愈多,開始考慮到如果我選擇一位非教徒做情人,會唔會對其他教友帶黎負面影響。
可能有人會話,一定要兩位都係教徒先可以結婚拍拖,咁肯定從此冇人信教,的確,唔一定要係咁!身邊既弟兄姊妹都有同非教徒拍拖,結婚,不過佢地係在拍拖中途,其中一位成為基督徒,情況同我不一樣。
我唔想成為一位反面教材,我應該點做?
我真係好鍾意個位女仔,多年黎絕少絕少愛上人/追求人,依然愛上佢,所鍾意既程度大家可想而知。多謝賜教。

回答 (6)

2008-10-27 8:52 am
✔ 最佳答案
弟兄,我本人首先為你而感恩!! 因為你真是講出了,你本來都覺得無需要看重對方是否基督徒,現在你心中放入了基督,所以你才有這個猶疑。

但仍需注意的是,究竟你是害怕弟兄姊妹的眼光,還是尋求神的心意呢?


了解你對女仔的喜歡,但是你所說的適合,究竟是在表面上,朋友上,還是戀愛上? 要知道有部份女生真是友人前一個樣,情人都是另一個樣子… 可能平時朋友面前,她是不拘小節的人,但是做了情侶後,可能對戀愛中的愛索求會好大,而你察覺到嗎?

你是基督徒,所以我都可以開門見山地說,我們基督徒的愛真是不是單單一種感覺而行,我們真是要仔細觀察,清楚對方的人品是如何~! 例如對我們基督徒有冇抗拒等…
正因我們的愛不是一般的兒嬉,所以我們更看重對對方的承諾!


明白你不想做壞了一個見證在弟兄姊妹前。

基督徒之所以要找基督徒拍拖,因為我們越成長時,是越察覺到有時自己信仰的道路上會疲乏;如果對方不是一個基督徒,咁唔通到你只係同教會的弟兄姊妹講,而你的另一半就乜都唔知?
對方不單可以在彼此的信仰道路上互相扶持,更可以一起感受神同在在戀愛當中的甜蜜。

一起去禱告,一起去佈道會,一起去靈修……

聖經都講,二人行總比一人好,因為一個跌倒都會有另一個扶住。


至於你所講的其他例子,先要為那些弟兄姊妹都感恩,因為神的作工彰顯出來! 但是,究竟一個非基督徒要等到幾時變成一個基督徒,呢一個PLANNING ,o係神的冊子上一早都紀錄低!! 甚至乎,你遇上了這一個女仔,都是神為你作的安排。

咁樣啦,我鼓勵你再多些為這件事去禱告交給神!!
因為要承認人的智慧好有限,你唔知道,我地其他弟兄姊妹都唔知…

就算我而家答你唔可以同呢個非基督徒的女仔一齊,但是如果神的 PLANNING 要將呢個女仔的路同你一齊行,咁我地所講的,都唔會成立。

真係架!! 強烈建議你要多 D 禱告! 讓神的心意去指導我們!! 讓神去親自同你講清楚呢一個女仔係咪祂所挑選的!!

願主祝福你! ^^
參考: 因為我都有一個非基督徒的男朋友,我都矛盾左好耐同唔同佢一齊… 身邊的弟兄姊妹反對;但是不住的禱告,現在同佢一齊左年幾兩年,中間感受左好多神的祝福,神都作工,男朋友番教會,願意為我禱告,願意唱詩歌…
2008-10-27 5:15 am
好欣賞你有這個猶疑,若你選擇開始,你自己未必有太大的影響,但卻會令他人跌倒。
我曾多次聽到一啲同非基督徒拍拖的基督徒說某某都成功,我想我都可以,但最後連教堂都冇番。開始前多想後果,不要成為其他人的跘腳石。

我想你可以考量直接同那位女仔講清楚自己的堅持和期望,坦白比一切說話好。

切勿忘記多禱告,求神為你安排最合適的,可能是這位,又可能不是。

最後的提醒:等待(現世人最難學的功課)
2008-10-27 4:46 am
記得所羅門的故事嗎? 他可曾是神的僕人, 有着神的智慧! 神曾經警告他, 不要娶外邦女子為妻, 因為她們不信上帝, 會影響他的信仰. 但所羅門不聽神的警告, 娶了外邦女子為妻, 最後就因拜偶像而被神咒詛.
可能你追求的對象不至於拜偶像, 但她沒有神的真理在心, 她的行為始終都會跟你的信仰有偏差. 如果你不想她影響你的信心, 就不要跟她交往, 免得你犯了罪, 將會要面對神的忿怒. (你要知道, 如果開始了交往, 之後又跟她分手, 是很痛苦的事, 也是很大掙扎的! 所以不要交往. 求神幫肋你吧!)
要作聰明和明白神旨意的人, 不要作愚昧人! 願神保守你的心!
參考: 我
2008-10-27 4:37 am
你係咁多顧忌的,我勸你唔好追人地,咪第日搵宗教做藉口,要同人分手的時候,就傷害了人家。
本來愛情就是盲目的,是不會有教徒/非教徒的界線,但日后共同生活時,大家都要為對方付出,及包容。包括一切,大的如家人、信仰,小的如壞習慣。都未追,你已經覺得因為她會變成”大逆不道”的罪人,對佢不公平呀,唔好攪人地啦。
你咁緊張個教會,在教會搵啦,無好女仔咩。我又唔信同是基督徒的婚姻才會有幸福。非基督徒女友會是負面,信教信得你咁驕傲。
2008-10-27 3:02 am
這樣有甚麼問題呢?你跟非教徒拍拖,很可能漸漸地,她就信主了。你不跟她拍拖,豈不是放棄了一個令她信主的機會?
2008-10-27 12:28 am
我覺得你可以嘗試帯佢返教會...同埋要祈禱,向神禱告,如果佢係神所悅納既就一定可以返到教會架~~


收錄日期: 2021-04-19 17:24:05
原文連結 [永久失效]:
https://hk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20081026000051KK01474

檢視 Wayback Machine 備份