對神既信心

2007-03-23 2:49 am
信基督既人成日都話對神有信心 專心禱告 所求既野就必得著

連聖經裡面既馬可福音 11: 24都話 :
所以我告訴你們,凡你們禱告祈求的,無論是什麼,只要信是得著的,就必得著。

其實係咪真係對神有信心就一定會得到? 又係咪自己乜都唔可以做 等神去安排? 如果真係等神既安排要等到幾時? 成世都冇唔通又等成世 自己仍然咩都唔駛做?
如果係既話 唔通冇錢 跟住祈禱求神 之後自己乜都冇做神就會比d錢自己洗?
唔通同男朋友分左手 求神希望可以同佢復合 自己又係咩都唔做 搵又唔搵個男仔 神就會自然令到個男仔同自己復合返??

我自己本身都係基督教 信左幾個月 一直都比信心既問題困擾住 希望可以搵到合理既答案
更新1:

yin5301478 好多謝你既意見 我不嬲都有返開教會 有靈修 有讀經 你話自己都要行動 咁如果行動失敗點算?? 唔通又係神既安排?

回答 (9)

2007-03-23 11:44 pm
✔ 最佳答案
唔好困擾啦,雖然你的問題很複雜,但我好想試試能否解答到你…….

【一】、對神有信心是一定會求得到的:
1. 神的教導,告訴我們,「先求他的國和他的義,這些東西都要加給你們了。」(馬太福音6:33)我們的禱告如果把上帝國度的事業放在第一位,個人的需要放在其次,憑信心求,是一定會求得到的。

2.若我們得不到,我們就要察看自己的禱告是為衣食之慮或太多無心的內容;
(雅各布書4:2)你們貪戀、還是得不著.
(雅各布書4:3)你們求也得不著、是因為你們妄求、要浪費在你們的宴樂中。

【二】、自己不是甚麼都不做去等神安排:
我們都有我們的本分和責任,例如:我們需要金錢,如果我們四肢健全,就要出外尋找工作,神自然會透過人或事去安排一份工作去解決我們的經濟。如果找不到工作,神或許會透過其他的方法,例如:弟兄姊妹的幫助、福利金等…

【三】、至於等神要等到幾時:
1.有人教導說:「一件事情禱告一次就足夠了。任何事情若禱告超過一次,就是缺乏信心的證明。」這個說法並不符合聖經的教訓。因為耶穌曾經教導祂的門徒禱告:「要常常禱告,不要灰心。」禱告不是一次就好,而是不停的禱告。

2.耶穌說了一個比喻。有一個人躺在家裏睡覺,半夜他聽到很急切的敲門聲(路11:5-8)。有鄰人需要一些餅來招待突然來訪的朋友。起初這人說:「我不能起床,不能起來。」但是,鄰居不斷的敲門,主人最後下樓來塞了幾個餅到門外,然後又回去睡覺。這個不斷祈求的人得到了他所祈求的。只因為他不停的堅持--並不是因為他是鄰居或是朋友,只不過因為他不停的敲門而已。因此,對某件事情只能禱告一次的觀念顯然並不合乎聖經。

3.只有一個時候是例外的--就是當神已經應許了的時候。假如你求神給你一千塊錢,神說:「好的,我會送來。」你就當因此感謝讚美神。如果你繼續為此不停的祈求,那麼你的行為就像跟祂毫無關連似的。你必須知道神的聲音如何 (註:不是透過肉耳),而且要能夠聽懂祂的回應,特別是當祂回答是或不是的時候。

【四】、不是成世都冇安排:
不會成世都冇安排的,愛你的神會按最妥的時間來成就對你最好的事;因此我們要繼續信靠,耐心等待;若信心不足,就求告他,他必幫助,扶持(馬可福音9:24)。

【五】、 等候神時可以做的:
等候神回答你的禱告時,你可以做的:最重要的事是繼續時時與主同行,用背誦思考神的話,使自己親近神,堅心信靠主。

【六】、要明白神的主權:
1.首先,我們要知道,計劃是神的主權,禱告則是人的責任
和權利。禱告不是朗讀一張清單,或強求任何事情,而是交通。

2. 其次,我們要知道,禱告不光是祈求,求成功、求福氣。
禱告也包括了求問、陳明(將心意告訴神),伸辯,代求,感謝
等等。

3.神有祂的計劃,但祂的計劃是已包括了人的禱告在內的。意思是說,神所定規的所謂結果,人的禱告已計算在其
內,已在祂考慮之列了。因此,人還是需要禱告的。


【七】、神知道甚麼是最好的:
1. 在上帝的預知裡,神對每一個人都有一個安排,這個安排早已包括了按他的旨意禱告而改變的事。上帝是全能全知的,祂知道甚麼是最好的。人以為好的,那好的東西未必一定是對人好。人以為不好的,相反地未必一定對人不好。我們中國人不是也有一句俗說「塞翁失馬、焉知非福。」嗎!

2. 我們要學習尋求上帝的旨意,明白甚麼是祂認為是好的、是不好的,而不是自己認為好與不好。上帝的意念高過我們的意念,祂的道路高過我們的道路,很多很多例子都証實事後是好的,只是我們當時看見不見而矣。

希望能夠解答到你的問題啦。
2007-08-22 8:39 am
根本《聖經》就充滿流料!例如四福音書中就只有《馬太》及《路加》兩本有耶穌出生事蹟,連最早的《馬可》都沒有,而兩本的記載之間矛盾的嚴重(例如《馬太》版本的約瑟本來是伯利恆居民,《路加》版本的約瑟本來是拿撒勒居民),起碼有一本是捏造,再加上兩版本都與歷史不符兼內容荒謬,唯一可能性是兩本福音都是老作!

耶穌出生「記載」的兩個版本
www.fail.hk/forum/viewthread.php?tid=465057

又例如新約預言世界末日在耶穌或其門徒年代來臨(已徹底破產接近二千年):
www.fail.hk/forum/viewthread.php?tid=543483
2007-03-28 2:03 am
建議你看『如何明白神的旨意』,由江秀琴 所著的 慕主先鋒傳播事工 出版。

當中有不少例子(成功和失敗都有),亦講出其成功或失敗的原因。可以看到由於筆者的努力和順服,神不斷的祝福筆者,一步一步帶領筆者參與神的計劃。

希望幫到你!
2007-03-23 6:16 pm
其實真係好多野神都已經為你安排預備好, 但係要同唔要就係你自已既選擇. 要知道以色列人出埃及既時候冇飯開, 真係乜都唔使做, 神就天賜'嗎哪'俾佢地食. 但係'嗎哪'都係降落地啫, 唔會降到落你個口度或者塞埋入你個肚度, 你係要自己執黎食既...
神會唔會係你冇錢既時候降錢落你袋我就唔知, 我只係相信如果唔係佢為我地安掛預備好萬物既話, 你就有錢都唔知可以買d乜野...
至於男朋友既問題, 我夠膽講只要你有信心, 你真係可以乜都唔使做, 只要求問神, 佢一定會為你安排好, 當然接唔接受都係你既選擇. 事實上, 即使親身經歷過耶穌既神蹟, 都唔係每一個人都會選擇耶穌既道路...所以點解我地話基督徒要學會信服, 你睇下我地既終極人板-耶穌, 佢臨釘十架前都會祈求神"如果可以既話, 請挪開這個苦杯", 不過佢既conclusion係"唔好聽我講, 請你跟你既旨意行" 咁咪係信服lou... 如果我同你係當時代既人, 又點會知道神呢個既安排背後既意義係幾咁大, 可能我地都只會係心入面諗"神呀, 點解你咁殘忍, 整d咁野佢嘆呀..."
最後我覺得, 所謂有信心, 係有信心神會為你預備最好既, 而唔係有信心神會叫你願望成真...始終, 佢係你既神, 唔係燈神, 更加唔係僕人...阿門.
2007-03-23 6:17 am
信心是確知希望必然實現,是不見的事實的明證.(希伯來書11:1)
真信心不是輕信〔沒有充分證據就貿然相信〕,也不是一廂情願的想法.
要建立真信心,就要掌握基本知識,還要充分了解證據,並衷心承認證據表明的事實.
雖然真信心離不開確切的知識,但聖經指出人要〔心裏〕信從,才算是真正的信心.
(羅馬書10:10)
2007-03-23 3:37 am
我自己也是基督教,信左三年多。
你不但要對神有信心,而且對自己都要有信心!
神不會從天降錢給你!
但神永遠都會陪著你,賜平安給你,環有很多野會賜給你的!
參考: me
2007-03-23 3:35 am
我十分簡單回答你問題, 如果神想你做的話就會為你開路, 如果神不想你做就會stop你.
要明白不是3言兩語可以好完全回答你.

有耐性睇e d webite的話應可解答你問題.

尋求神的旨意(must read. It's a very good article)

http://www.goodtv.com.tw/program_data_list.php?pro_id=1&web_id=3&se_id=34&flag=series


系統神學-救恩論
http://www.goodtv.com.tw/program_data_list.php?pro_id=1&web_id=3&se_id=94&flag=series
(19) 禱告
(20) 有效禱告的原則(上)
(21) 有效禱告的原則(下)
(22) 禱告未蒙垂聽

因你係初信,我suggest 你睇下e 兩個website

http://www.lsmchinese.org/big5/02new_believer/index.asp

信仰FAQ

http://www.gracechurch.org.hk/articles/index.php
參考: myself
2007-03-23 3:16 am
我都係一個christian,睇黎你ge信心仲未係好穩固喎。
當然啦,你要全心全意咁信佢。
冇錯,我地有任何困難ge時候;有開心野ge時;有想求ge野時都可以同佢溝通。你可以pray,睇bible等等,,,,,,
但係同一時候"when you pray,please move your feet".你可以得到平安,當你得到平安ge時候,你個人會好放心咁交比佢,你會有信心。但係唔好忘記你都要行動。就好似你個example咁,冇$。你pray is a gd way!唔係話你一d野都唔洗做就可以有$,你有冇諗過佢比你困難係想train你成為一個有質素堅強ge人?!
仲有,有時你都要諗下你ge要求係唔係真係合理......
同男朋友分手可能係 神安排or可能你地之間真係有問題。 神一定會為你安排一個最gd,最岩你ge人比你ge...maybe it is not the right time for u,wait!
你有冇返教會呀,如果冇ge,要返下啦。
i hope i can help u .I also u can build up the confident of religion.
參考: myself
2007-03-23 3:05 am
我雖然只係一個在基督教學校讀書的小六學生,但上宗教課時老師說
身體沒有靈魂是死的,信心沒有行為也是死的.
我很高興可以用神的話語去幫助人
參考: 聖經


收錄日期: 2021-04-26 11:39:34
原文連結 [永久失效]:
https://hk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20070322000051KK02926

檢視 Wayback Machine 備份